Hva slags PC trenger jeg?
Det første spørsmålet du bør stille deg selv når du skal kjøpe ny PC er hva du skal bruke den til. Skal du ha en ny PC til jobb, studier eller spilling? Deretter bør du stille deg spørsmålet er om du skal ha en bærbar eller en stasjonær PC. Begge finnes i flere ulike utforminger og størrelser.
Oftest er det anbefalt å velge en stasjonær dersom du trenger en kraftig prosessor, dedikert skjermkort og mye minne, men det finnes mange typer laptoper i dagens marked som kan tilby deg en god opplevelse.
I denne artikkelen vil du få en oversikt over de ulike PC-ene og hvilke ting du bør tenke på når du skal kjøpe deg en ny PC. Enten du er en profesjonell på jakt etter en kraftig arbeidsstasjon, en ivrig gamer som søker den beste spillopplevelsen, eller bare en student, eller hverdagsbruker, som ønsker en pålitelig PC for daglige oppgaver, får du tipsene til hva du bør se etter her.
Hva skal du bruke PC-en til?
Trenger du en pc som du kan ta med deg på jobb, til studiene, til skolen, på ferie eller på kafé, er det smartere å gå for en bærbar pc fremfor en stasjonær PC.
Trenger du imidlertid mer kraft på datamaskinen, bedre kjøling og muligheten til å kunne oppgradere den – bør du gå for en stasjonær PC.
Kort fortalt om bærbar PC
En bærbar PC (laptop) et naturlig valg for mange. Den er kompakt med lav vekt og har innebygd skjerm og tastatur. Laptoper er fortrukket av mange fordi de er ideelle for oppgaver som surfing på nettet, sende og motta e-post samt dokumentarbeid. Du kan også benytte ekstra skjermer, gjerne større og bruke laptopen som et tastatur eller en ekstra skjerm.
Likevel har bærbare PC-er en begrenset oppgraderingsmulighet sammenlignet med stasjonære PC-er, og de gir vanligvis mindre ytelse, spesielt for ressurskrevende oppgaver som gaming eller videoredigering.
Når det er sagt finnes det selvfølgelig laptoper som har mer enn nok kraft, en stor skjerm, og som egner seg godt til gaming eller redigering av bilder og video, men ønsker du den desidert beste ytelsen, eller lever av et yrke som krever mer enn hva en bærbar PC kan gi deg, bør du velge en stasjonær pc.
Fordelene med stasjonær PC
Stasjonære PC-er gir deg muligheten til å tilpasse og oppgradere komponenter for å møte dine spesifikke behov. De er ideelle for en fast arbeidsplass hjemme eller på kontoret siden de ofte har bedre ytelse og større skjerm enn en laptop. De har også stort sett mer GB ram (GB minne), og bedre oppløsning.
Kanskje en av de viktigste fordelene med stasjonære datamaskiner er at de har rikelig med tilgjengelige I/O-porter, som muliggjør omfattende tilkobling.
Sjekkliste for valg av PC: bærbar eller stasjonær
1. Prosessor
Prosessoren er datamaskinens hjerne. Den kommer i mange ulike varianter, men som regel må du forholde deg til to produsenter: Intel og AMD. Begge produserer både dyre og billige prosessorer, men her bør du som regel gå for de dyre variantene.
Prosessoren er særlig viktig for gaming-laptoper. De nyere versjonene av enten Intel Core eller AMD Ryzen vil kunne gi deg god ytelse til de fleste spillene.
Men! for å være sikker på at du har valgt en god nok prosessor er å sjekke batteritiden, særlig ved valg av bærbare PC-er. For eksempel har den bærbare PC-en en batteritid på over 10 timer vil den mest sannsynlig ha en helt ny prosessor.
2. Grafikkort
Grafikkortet er en av de viktigste faktorene hvis du ser etter en gaming-laptop. Det bør være et dedikert grafikkort fra et anerkjent merke som Nvidia eller AMD, med minst 6 GB VRAM (video-minne) eller mer. Dersom du ikke skal bruke den til spilling eller redigere foto og video kan 4 GB VRAM være nok.
3. Minne (RAM)
Skal du velge en pc til hverdagsligbruk trenger du normalt ikke mer enn 8 GB RAM. Dersom du skal bruke pc-en til gaming eller videoredigering på høyt nivå vil du trenge opp mot 16 GB RAM, skal du derimot kun bruke den til enkle ting og oppgaver holder det med 4 GB.
4. Lagring
Harddisk eller SSD? Husk at det er mye bedre å velge en pc med 128 GB enn 500 GB, fordi den mest sannsynlig er utstyrt med SSD og ikke kun en harddisk.
Du får mer lagringsplass med 500 GB, men SSD gir deg en mer brukervennlig og raskere pc, enn tradisjonelle HDD-disker som er mindre pålitelige og bruker lengre tid.
5. Skjerm
For mange spiller skjermen en rolle når de skal velge en ny pc. Spiller du mye spill eller driver med videoredigering som yrke vil du normalt like å stor skjerm på PC-en, men det er ikke kun skjermens størrelse du bør tenke på. Oppløsningen har mer å si for den totale ytelsen. Gå derfor for en PC som har høy oppløsning og kan vise mange små piksler.
Trenger du en jobb PC?
Laptoper er ideelle for personer som stadig er på farten og som må løpe fra møte til møte og samtidig jobber litt på hjemmekontor, men det er viktig å merke seg at få bærbare PC-er kan matche ytelsen og oppgraderingsmulighetene stasjonære PC-er har.
Har du arbeidsoppgaver som krever mye maskinkraft bør du ha en kraftig PC. For de som trenger betydelig databehandlingskraft, spesielt for oppgaver som video- og fotoredigering eller 3D-design, kan det være lurt å vurdere å bygge egen PC, eller bestille en ferdigbygget PC.
Selvbygde PC-er gir deg full kontroll over maskinvaren og lar deg tilpasse den for å møte dine spesifikke behov. For eksempel, hvis du ikke jobber med visuell produksjon eller gaming, kan du velge å unngå å investere i en førsteklasses grafikkprosessor og heller rette fokus mot en kraftigere prosessor eller mer RAM. Dette gir deg fleksibilitet til å tilpasse PC-en til dine eksakte krav og budsjett.
Stasjonære PC-er gir deg den ultimate friheten til å skreddersy en kraftig datamaskin som passer perfekt til dine spesifikke arbeidsoppgaver, samtidig som du har kontroll over ytelse og kostnader. I tillegg får du mer for pengene sammenlignet med en bærbar PC.
Informasjonssikkerhet er nødvendig for bedrifter
I dagens digitale tidsalder er informasjonssikkerhet en av de mest kritiske faktorene når det gjelder bruk av en jobb-PC. Heldigvis tilbyr dagens teknologi en rekke avanserte sikkerhetsfunksjoner som er utformet for å beskytte datamaskinen og den sensitive informasjonen den inneholder.
Funksjonene som ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykkleser, nøkkelkort eller irisgjenkjenning er essensielle for å sikre at uvedkommende ikke får tilgang til viktige data.
Leter du etter en student PC?
For de fleste studenter er en laptop nødvendig, og som oftest trenger du ikke å kjøpe en stasjonær PC. Det holder som regel å velge en god bærbar PC. Trenger du mer lagringsplass kan du velge en ekstern harddisk som kan kobles til laptopens USB-port.
PC for studenter
Siden det nå nesten er umulig å studere uten en PC, bør du gå for en god bærbar PC som er lett å ta med seg, siden du ofte også skal bære på en del andre ting.
Velg en PC som har god batteritid og en bra skjerm, men du bør også tenke på lagringsplass, ytelse og ekstra funksjoner som blant annet en touchskjerm, muligheten til å ta av skjermen eller å kunne tegne å skrive rett på skjermen.
Det er lurt å tenke på at PC-en du velger skal kunne vare gjennom hele studieløpet og gjerne litt lenger, så selv om studenter ikke har alt å rutte med, er det en god investering å velge en god PC som varer noen år.
På utkikk etter en god Gaming PC?
Når du er på utkikk etter en gaming pc er det flere faktorer du bør vurdere, som blant annet bruksmuligheter, eget behov, økonomi og selvfølgelig den totale spillopplevelsen.
Det kan være lurt å sjekke ut om PC-en du ønsker å kjøpe har et eget skjermkort: integrert grafikkort eller dedikert grafikkort. Kort fortalt vil en billigere PC ha integrert grafikkort, mens de dyrere ofte kan ha et dedikert grafikkort.
Er navnet på prosessoren og grafikkortet ganske likt, er det trolig integrert. Dersom navnet er ulikt og maskinen koster litt mer er det et dedikert grafikkort.
Hvilket spill skal du spille?
Hvilket eller hvilke spill du skal spille har en del å si når du skal velge en gaming-PC. Hvert type spill har sine egne krav til datamaskinens spesifikasjoner, og for å gi deg beste veiledningen til en god spillopplevelse, er det lurt å se over ulike kriterier i ulike spill-sjangre som kan være viktige å vurdere før du går i gang med å velge en god bærbar gaming pc. Se gjerne I artikkelen: "5 solide tips til hva du skal se etter i en gaming laptop".
Gaming PC: stasjonær
For gamers er stasjonære PC-er gjerne å foretrekke siden du kan spille de nyeste spillene, spesielt de spillene som kommer fra mindre spillutviklere vil kunne bare spilles på en PC. Liker du også å spille med mus og tastatur er det lurest å velge en stasjonær PC.
Du kan enten sette sammen en egen definert PC selv, eller du kan velge en ferdigbygget gaming PC. Fordelene med en ferdigbygd gaming-PC gjør at du slipper å måtte lære deg alt om de forskjellige delene selv og kjøpe dem separat.
Ofte får du en bedre ytelse på stasjonære PC-er, samtidig kan du oppgradere den stasjonære PC-en din med kraftigere og nyere deler ved behov.
Bærbar gaming PC
Dersom du ønsker en laptop til for eksempel gaming bør du fokusere på batteritid i tillegg til lagringsplass. En god gaming-laptop har vanligvis kortere batterilevetid, så hvis det er mulig bør du velge en PC med godt batteri samt muligheten til å kunne skifte batteri underveis.
Du får kan også få muligheten til å kjøpe og installere ekstra lagringsplass og arbeidsminne i enkelte gaming laptoper.
Slik velger du riktig PC steg-for-steg
1. Definer formålet ditt
Bestem hva du hovedsakelig vil bruke PC-en til, for eksempel arbeid, skole, gaming eller generell bruk.
2. Sett et budsjett
Bestem hvor mye du er villig til å investere i PC-en. Dette vil veilede deg mot passende modeller.
3. Laptop eller stasjonær?
Avgjør om du trenger en bærbar eller stasjonær PC basert på hvor du hovedsakelig skal bruke den. En bærbar pc med lav vekt er lurt å velge dersom du må bruke laptopen litt "overalt", men dersom du trenger en virkelig god gaming pc eller utfører arbeid som inkluderer grafikk, animasjon, video og bilder, kan det være lurt å velge en stasjonær pc for bedre ytelse totalt.
4. Bestem operativsystemet
Velg mellom Windows, MacOS eller Linux, basert på preferanser og programvarebehov.
5. Vurder ytelse
Definer hvor mye prosessorytelse, RAM og lagringsplass du trenger for oppgavene dine.
6. Skjerm og oppløsning
Velg riktig skjermstørrelse og oppløsning som passer for arbeidet ditt.
7. Tenk på oppgraderinger
Vurder om du ønsker muligheten til å oppgradere PC-en senere, spesielt hvis behovene dine endrer seg.
8. Sjekk byggekvalitet og design
Undersøk konstruksjonen og tastaturet for komfort og holdbarhet.
9. Sjekk kundestøtte og garantier
Se etter gode kundestøttealternativer og garantier for å sikre at du er beskyttet i tilfelle problemer.
10. Sammenlign modeller
Gjør grundig forskning og sammenlign flere PC-modeller for å finne den som passer best for deg innenfor ditt budsjett.
Tilslutt: Ta en avgjørelse!
Velg den PC-en som oppfyller dine behov og forventninger basert på de tidligere kriteriene.