Hvordan bruke ammepute?
Amming er best for babyen siden brystmelk inneholder en perfekt kombinasjon av vitaminer, proteiner, fett og karbohydrater som babyen din trenger for vekst, trivsel og balansert ernæring.
Kjærlighetshormonet oxytocin gir oss sterkere tilknytning til barnet vårt, god tilknytning mellom mor og baby er viktig og kan forebygge svangerskapsdepresjon og bidra til en bedre helingsprosess etter fødsel.
God ammestilling er viktig for mor og baby
Det kan være lurt å finne et godt sted for å amme slik at du får en komfortabel ammestilling. En ammepute kan benyttes for riktig posisjonering slik at babyen ligger mage-mot-mage med deg.
En god ammepute skal gi deg og baby god støtte slik at du kan slappe av og babyen får et godt tak på brystet, da kommer også melken raskere og babyen for et godt sugetak.
For å oppnå en god ammestilling kan det kreve litt eksperimentering, siden både mor og baby er unike. Noen vanlige ammestillinger inkluderer vuggende, korsrygg og side-liggende. Det viktigste er å finne den som fungerer best for deg og babyen din.
Ulike ammestillinger – en liten oversikt
Sittende ammestillinger
En av de klassiske ammestillingene er når du sitter med babyen liggende på siden med hode og halsen langs underarmen din kalles gjerne favntak eller vuggestilling.
For å få bedre støtte ved en slik ammestilling som favntak kan det være lurt å ha noe til å hvile beina på slik at barnet får ligge mot din kropp, og putene i fanget ikke sklir unna.
Bruk gjerne en ammepute slik at armene dine får god støtte når du ammer i sittende stillinger, men du kan også bruke andre typer puter for god støtte. Så unngår du å belaste ryggen og skuldrene dine for mye.
Ved korsvis favntak har armene dine byttet rolle, motsatt av favntaket, slik at du får støttet barnets nakke og skuldre.
Bakoverlent ammestilling
Tilbakelent amming er behagelig både for deg og barnet og er kanskje den første mødre forsøker. Du kan sette deg tilbakelent i en lenestol, sofa eller i sengen din, sørg for at du får en komfortabel stilling uten anstrengelse.
Sideamming enkel eller dobbel
Babyen hviler langs underarmen med kroppen til siden din, dette er en fin stilling for mødre med prematurt barn, tatt keisersnitt eller har tvillinger.
Dobbel sideamming er en god stilling for tvillinger siden du kan amme dem samtidig mens du har armene fri. Til denne ammestillingen vil du måtte trenge en god ammepute som kan gi deg ekstra støtte.
Hvilende sideleie
Når du skal amme om natten, tidlig om morgnen i sengen eller på sofaen kan det være mer behagelig å ligge fremfor å sitte, spesielt om du har tatt keisersnitt eller blitt sydd.
Du ligger mage mot mage med babyen din og kan hvile samtidig mens du ammer.
Cottermans grep
Har du brystspreng eller en baby som suger svakt kan Cottermans grep være til hjelp, da kan du mykne opp Areolaen og gjøre det lettere for babyen å ta tak i brystet.
Amme i slynge
Det kan være praktisk å amme babyen i en slynge enten du er ute på farten eller må gjøre en del husarbeid hjemme. Denne metoden er best til litt større babyer som klarer å holde hodet oppe, husk at du må passe på å se babyens ansikt og følge med så haken ikke trykker mot babyens bryst.
Slik velger du en ammepute for en god ammestilling
Når du skal amme babyen din kan du bli sittende stille i en god stund, det er derfor viktig at du sitter komfortabelt gjennom hele ammestunden uansett hvilken ammestilling du velger.
Det er viktig at ammeputen brukes riktig ellers kan det skape problemer for ammingen.
La barnet ligge trygt langs ammeputens lengde og la barnet komme så nær brystet som mulig slik at du unngår rifter i brystvorten.
Ammeputen skal gi deg støtte og er ideell for bruk når du skal amme sittende og trenger flere armer, den er også veldig fin å bruke dersom du har tvillinger.
Husk at ammeputen skal sikre optimal støtte og komfort for både deg og baby, derfor kan det være viktig å finne en god ammepute som kan forbedre ammeopplevelsen.
6 tips å tenke på når du skal velge ammepute
Ta deg tid til å prøve ut ulike alternativer og finn den puten som gir deg den mest behagelige og støttende ammestillingen. En god ammepute kan være en uvurderlig følgesvenn gjennom ammeperioden og bidra til en dypere forbindelse mellom deg og din nyfødte.
1. Størrelse og form
Ammeputer kommer i ulike størrelser og former. Noen er utformet som en bue eller "C"-form, mens andre er rette. Valget av størrelse og form avhenger av din egen kroppsstørrelse og ammeposisjon.
En "C"-formet pute gir vanligvis mer støtte, spesielt for underarmen og babyens hode, mens en rett pute gir fleksibilitet til å tilpasse den til din egen komfort.
En ammepute med spenne som kan festes bak ryggen forhindrer at puten sklir utover eller nedover ved amming.
2. Fyllmateriale
Ammeputer kan ha ulike typer fyllmateriale. De vanligste er skumgummi og mikroperler. Skumputer gir en fastere støtte, mens mikroperleputer er mykere og mer formbare. Velg det som føles mest komfortabelt for deg og gir den rette støtten for din ammeposisjon. Husk at det er bedre med fastere ammeputer.
Styr unna veldig mye ammeputer siden de lett kan endre fasong under amming og istedenfor skape mer problemer enn hjelp.
3. Vaskbarhet
Ammeputer blir ofte utsatt for søl, melkerestanter og bleieskift. Det er derfor viktig å velge en pute som er enkel å rengjøre. Sjekk om puten kan vaskes i maskin, og om trekket er avtagbart og vaskbart.
4. Bruksområde
Hvis du ønsker å bruke ammeputen både hjemme og når du er ute, kan det være lurt å velge en pute som er lett og enkel å bære med seg. Noen puter har til og med håndtak for enkel transport.
Vurder hvor og hvordan du planlegger å bruke ammeputen. Hvis du vil bruke den for å støtte deg selv under nattamming, kan en pute med innebygde belysning eller lommer være nyttig.
5. Materialer og allergier
Sjekk putens materiale for eventuelle allergier eller sensitiviteter du eller babyen din kan ha. Velg hypoallergene materialer for å unngå irritasjon.
6. Komfort for babyen
Sørg for at ammeputen gir tilstrekkelig støtte til babyens hode og nakke. En pute med en flat overflate på toppen kan være gunstig for å forhindre flatt hode.