Hvordan koke egg? 5 steg
Uansett om du foretrekker bløtkokt egg, smilende egg med myk plomme, eller hardkokt egg, får du koke-tipsene her.
Enkelt fortalt: Kok i 3 til 5 minutter for å få bløtkokt egg. Smilende egg er gjort på 6 til 8 minutter, mens hardkokt egg trenger omtrent 10 minutter eller mer.
Slik får du perfekt kokte egg
Koketiden på eggene vil variere etter hvordan du liker eggene dine: bløte, smilende eller hardkokt. Hvor stort egget er og om det er kaldt, etter oppbevaring i kjøleskapet, eller romtemperert før du skal koke egget.
Slik gjør du det
1. Hell kaldt vann i en kjele, kok opp.
2. Legg eggene i kokende vann med en skje.
3. Sett på klokken, eventuelt eggtimeren din.
4. Hell ut det varme vannet, og avkjøl eggene raskt under kaldt vann eller isvann.
5. Skrell eggene, eller kakk av toppen på egget og nyt.
For å få best resultat er det lurt å bruke en eggkoker, da får du garantert eggene dine helt perfekte slik du ønsker at dem skal være før du spiser dem.
Hvor lenge skal egg koke?
Hvor lenge du skal koke egg avhenger av dine preferanser, hvilken type du ønsker å spise og om eggene er små, store, romtempererte eller kalde.
En tommelfingerregel er at kjøleskapskalde egg trenger omtrent et halvt minutt lenger koketid enn romtempererte egg. Store egg trenger også mer tid enn mindre egg.
Bruk helst romtempererte egg, da får du best resultat.
Koketid for romtempererte egg i mellomstor størrelse
Bløtkokt egg skal koke i 3-5 minutter
Smilende egg skal koke i 6-8 minutter
Hardkokt egg skal koke 8-12 minutter
Hvordan få romtempererte egg?
Dersom du har eggene dine i kjøleskapet, kan du ta dem ut og legge dem i en bolle med vann som er litt varmere enn lunkent. La de ligge der i 5 til 10 minutter så blir de ferdig tempererte, eventuelt kan du ta ut eggene kvelden før og la de stå på kjøkkenbenken.
En annen metode er å legge de kalde eggene direkte i kaldt vann og setter på platen. Da vil eggets temperatur gradvis øke med vannet. Vær obs på at koketiden vil variere fra romtempererte egg. Skill på minuttene, hvis du er usikker er det lurt å ta ut ett av eggene med en spiseskje.
Da sprekker de heller ikke like lett under koking, og de er enklere å skrelle eggene.
Hvordan finne ut om egget er smilende eller hardkokt?
Ta ut egget med en spiseskje for å sjekke om egget er kokt slik du ønsker det. Legg egget forsiktig på en overflate, gjerne et skjærebrett, og snu på egget med fingrene for å få det til å snurre rundt. Hvis det snurrer perfekt har du et godt hardkokt egg. Hvis det vingler engler er det et bløtkokt egg.
Plommen kan variere, noen ganger vil den være mer smilende enn andre ganger hvis egget klarer å snurre rundt uten store svingninger eller vinglinger.
Fordeler ved å bruke en eggkoker
Eggkokere kommer i ulike størrelser og varianter, inkludert modeller som kan koke egg i forskjellige konsistenser som bløtkokt, smilende eller hardkokt.
I tillegg kan enkelte eggkokere, som har disse tilleggsfunksjonene, brukes til dampkoking av grønnsaker eller oppvarming av brød.
En eggkoker er enkel i bruk, tidsbesparende og gir gode resultater – hver gang.
Hvis du ofte koker egg og ønsker en enkel, praktisk måte å tilberede dem på, kan en eggkoker være et flott tillegg til kjøkkenet ditt.
Hvorfor blir egg grønne?
Når et hardkokt egg utvikler en grønnaktig farge rundt plommen, skyldes det en kjemisk reaksjon mellom jern og svovel i egget. Dette kalles ofte for "grønne ringer".
Koker du egg for lenge, slik at de blir overkokt, vil det dannes en grønnaktig ring rundt plommen. Perfekt kokt egg skal ikke koke for lenge på for høy varme, eller ligge for lenge i det kokende vannet.
Har vannet ditt en for lav pH-verdi, vil du også oppleve at eggene får en grønn farge. Det samme er det med eldre egg, som har en høyere pH-verdi.
Tips for å unngå at eggene blir grønne
Kok eggene i en passende tid for ønsket konsistens. Unngå å koke dem for lenge.
Etter at eggene er kokt ferdig, avkjøl dem raskt ved å plassere dem i isvann eller rennende kaldt vann. Dette stopper kokeprosessen og reduserer sjansen for at den grønne ringen utvikles.
Bruk ferske egg når du koker dem, da de har en lavere pH-verdi og er mindre utsatt for fargeendringer.
Husk at den grønne fargen i seg selv ikke nødvendigvis gjør eggene uspiselige, det er mer en estetisk endring. Hvis du ønsker å unngå den, er det viktig å tilpasse koketiden og avkjølingen.
Hvor lenge holder kokte egg?
Kokte egg, skrellet eller ikke skrelt, kan oppbevares trygt i kjøleskapet i omtrent 1 uke. Jo ferskere eggene var før koking, desto lengre tid vil de kunne oppbevares etter kokingen.
Skall eller ikke skall?
Eggets ytre skall bidrar til å beskytte eggets indre, og ved å fjerne det øker risikoen for at lukt fra andre matvarer trenger inn i egget.
Hvis eggene allerede er skrellet, bør du oppbevare dem i en tett lukket beholder i kjøleskapet. Selv om det ideelle er å oppbevare dem med skallet intakt, kan skrelte egg fortsatt oppbevares trygt i kjøleskapet.
Generelt sett bør skrelte kokte egg spises innen 1-2 dager etter at de er tilberedt.
Hvis du legger merke til en merkbar lukt, slim eller endringer i utseendet på det kokte egget, bør du kaste det. Husk at matvaresikkerhet er viktig, så vær oppmerksom på lukt, smak og utseende når du vurderer om et kokt egg er trygt å spise.
Sett farge på eggeskallet når du koker egg
Både konditorfarge og matrester kan brukes til å gi eggene en frisk farge. Veldig populært blant barna og passer særlig godt til påske.
Konditorfarge gir gjerne sterkest farge, men det finnes andre alternativer til farging av egg.
Farging av egg med matvarer
-
Rødbeter: Gir en dyp rød eller rosa farge.
-
Blåbær: Gir en lilla farge.
-
Spinat: Gir en grønn farge.
-
Gurkemeie: Gir en gul farge.
-
Løkskall: Gir en brun eller oransje farge.
-
Grønn te: Gir en gul farge.
-
Svart te: Gir en brun farge.
-
Rødkål: Gir en blå eller lilla farge.