Kan du ha med deg powerbank på fly?
Dersom du skal ut og fly og ønsker å ha med deg en powerbank eller nødlader på reisen, slik at du alltid er sikret nok batteri på telefonen, må du sjekke at du faktisk kan ha med deg din powerbank på fly.
Nødladere og powerbanker inneholder litiumbatterier. Disse kan selvantenne og derfor kan disse kraftige batteriene utgjøre en sikkerhetsrisiko på flyet, men det er likevel noen du kan ha med deg i håndbagasjen.
Hva er en powerbank?
Helt enkelt er en powerbank (og nødlader) en bærbar batteri-enhet som brukes til å lade telefoner og andre elektroniske verktøy når du er i farta. Det er en veldig smart gadget som de fleste kan få bruk for når de er på reise.
Det er mange forskjellige typer powerbanker og nødladere, og det er store forskjeller på kapasitet, ladehastighet, størrelse, batteritype og eventuelle tilleggsfunksjoner.
Powerbank er mye bedre enn USB på fly
Når du reiser eller er på farten er det mye bedre å ha med seg en powerbank eller en nødlader fremfor å benytte seg av kollektive og offentlige USB-uttak, som for eksempel på flyet.
USB er nemlig også en kanal for elektroniske signaler, og dersom du kobler telefonen din til for å lade, kan informasjonen på din mobil hentes ut. Eller du kan få en skadevare på mobilen din.
En reiselader, nødlader eller powerbank er derfor det sikreste og beste valget dersom du trenger mer batteri på telefonen din, men det er ikke alle powerbanker du kan ha med deg på flyet siden de store kraftige batteriene utgjør en brannfare. Det er også regler over hvor mange du kan ha med deg i håndbagasjen.
Så stor powerbank kan du ha med om bord på flyet
I følge Luftfartstilsynet kan du ha med nødladere og powerbanker under 100 Wh (watt-timer), men ikke i innsjekket bagasje. 100 Wh tilsvarer omtrent 27 000 mAh (milliamperetimer).
Skal du ha med deg en powerbank som er større enn dette bør du undersøke med flyselskapet du skal reise med, de kan ha ulike regler.
I utgangspunktet kan du ha med deg max 2 powerbanker som er over 100 Wh, eller mellom 100 Wh og 160 Wh, men mest sannsynlig må du be om tillatelse fra flyselskapet for å få lov til å ha den, eller de, med i håndbagasjen.
Powerbanker og nødladere over 160 Wh er regnet som farlig gods.
Sjekker du inn powerbanken bryter du loven
På grunn av brannfare skal ikke powerbanken ligge i innsjekket bagasje, men i håndbagasjen. Dette er retningslinjene til den Internasjonale foreningen for lufttransport (IATA) og de fleste flyselskapene følger disse veiledningene.
Powerbanker og nødladere har litiumbatterier og batteriene i disse enhetene kan produsere sin egen oksygen når de brenner.
Batteriene kan brenne dersom de er skadet og en skade kan være å bli mistet i bakken, produksjonsfeil eller dersom en lader med en for sterk spenning.
Dersom batteriet skulle begynne å utvikle varme kan kabinpersonalet begrense en eventuell brann med spesielle poser, hvis du har den pakket med i håndbagasjen. Dette er umulig dersom powerbanken ligger i innsjekket bagasje i lasterommet.
Slik finner du ut om powerbanken kan bli med på flyet
Siden de aller fleste powerbanker og nødladere oppgir hvor mange tusendels Amperetimer og ikke "watt hours" (watt timer) som flyselskapene opererer med, men dette kan du vanligvis regne om.
Formelen er: Wh = mAh X volt/1000. Ampere (A) er strømstyrken og volt (V) er strømmengden.
De vanligste powerbanker har en volt-styrke på 3.6V eller 3.7V. Hvis vi regner med at powerbanken din har en styrke på 3.7 volt vil formelen bli slik: Wh = mAh X 3,7 V/1000.
Da vil 100 Wh tilsvare ca 27.000 mAh, mens 160 Wh tilsvarer rundt 43.000 mAh.
Sjekkliste til deg som skal reise med powerbank
Husk på dette når du skal ut og reise og begynner å pakke ned viktige ting, som blant annet powerbanken.
Før avreise
-
Kapasitet: Sjekk kapasiteten til powerbanken for å sikre at den er innenfor tillatt grense. De fleste flyselskaper tillater powerbanker med en kapasitet på opptil 100Wh i håndbagasjen.
-
Antall: Sjekk hvor mange powerbanker du kan ta med. De fleste tillater flere powerbanker så lenge den totale kapasiteten ikke overstiger den tillatte grensen.
-
Beskyttende tiltak: Dekk til kontaktpunktene på powerbanken med tape eller oppbevar den i et beskyttende etui for å unngå utilsiktet aktivering.
-
Skader: Sjekk powerbanken for synlige skader eller feil. Unngå å ta med en skadet powerbank da den kan være farlig å ha med om bord på flyet.
-
Innsjekket bagasje: Husk at powerbanker ikke skal plasseres i innsjekket bagasje, da de kun bør transporteres i håndbagasjen.
På flyplassen
-
Tillatt kapasitet: Dersom du er usikker på om powerbanken er tillatt om bord, kontakt flyselskapet eller sjekk deres nettside for å få oppdaterte regler og restriksjoner.
-
Håndbagasje: Plasser powerbanken i håndbagasjen din sammen med andre elektroniske enheter.
-
Erklære om nødvendig: Vær forberedt på å erklære powerbanken ved sikkerhetskontrollen dersom du blir bedt om det av sikkerhetspersonalet.
-
Følg sikkerhetsinstruksjoner: Følg eventuelle instruksjoner fra flyselskapets personale eller sikkerhetspersonalet angående powerbanker om bord.
Husk på dette når du skal kjøpe powerbank
-
Kjøp fra pålitelige kilder: Unngå billigproduserte og umerkede powerbanker, disse kan være av lav kvalitet og er potensielt farlige.
-
Unngå ekstreme forhold: Unngå å utsette powerbanken for ekstreme temperaturer eller fuktighet, siden dette kan påvirke batteriets ytelse og sikkerhet.
-
Lad powerbanken før du reiser: Sørg for at powerbanken er fulladet før avreise, så har du nok strøm tilgjengelig under reisen.
-
Følg flyselskapets retningslinjer: Følg alltid flyselskapets spesifikke retningslinjer angående powerbanker, da disse kan variere mellom ulike flyselskaper og land.