Hvordan bruke sjokoladefontene?

Hvordan bruke sjokoladefontene?

Publisert: 13.10.2023
Lesetid: 4 min
Veldig få ting smaker bedre enn deilige bær, frukter og marshmallows dyppet i flytende sjokolade fra en sjokoladefontene.

Det er i grunnen ganske enkelt å bruke sjokoladefontene, alt du trenger å gjøre er å stikke i kontakten vri knappen mot "heat" og helle i smeltet sjokolade. 

Deretter vrir du knappen til "heat motor/ heat flow" slik at sjokoladen pumpes opp i fontenen. 

I denne artikkelen får du vite hvordan du kan bruke sjokoladefontenen, hvilken sjokolade du trenger og noen få "oppskrifter" til deilige desserter med sjokoladefontenen. 

Slik bruker du en sjokoladefontene

Du må smelte sjokoladen før du kan benytte sjokoladefontenen.

Smelt ønsket sjokolade i et vannbad, bruk gjerne en metallbolle eller glassbolle til å smelte sjokoladen over vannbad. 

Sjokolade til sjokoladefontene

De vanligste sjokoladetypene som brukes i en sjokoladefontene er overtrekksjokolade eller sjokolade som er beregnet på sjokoladefontener

Du kan også bruke kokesjokolade, melkesjokolade, mørk sjokolade, vanlig sjokolade og hvit sjokolade, men bland litt delfiafett eller kakaofett i slik at sjokoladen flyter lettere gjennom fontenen. 

Du kan også eksperimentere med forskjellige smaker, for eksempel mint eller karamell. Vær sikker på at sjokoladen er i en flytende konsistens og fri for klumper.

Deretter heller du sjokoladen i sjokoladefontenen og kutter opp for eksempel ønsket frukt du vil dyppe i sjokoladefonenen. 

De fleste liker å dyppe søte jordbær i mørk sjokolade. 

Sjokolade til sjokoladefontene: oppskrift

Mange oppskrifter for sjokoladefontener anbefaler å tilsette vegetabilsk olje i den smeltede sjokoladen. Dette bidrar til å opprettholde en jevn konsistens og flyt av sjokoladen mens fontenen er i bruk.

Som regel får du med oppskrifter når du kjøper en sjokoladefontene, men det er ikke mange ingredienser du vanligvis trenger. 

Dette trenger du: 

Omtrent 500 til 600 g sjokolade

2 ss vegetabilskolje, gjerne solsikkeolje

Når du har forberedt sjokoladefontenen i henhold til oppskriften over, er det på tide å forberede matvarene for dipping i fontene. 

Gjestene kan deretter bruke gafler, spyd eller tannpirkere til å dyppe maten i den flytende sjokoladen som strømmer fra fontenen.

Her er noen forslag til hva du kan servere:

Jordbær

Drueklaser

Marshmallows

Bananskiver

Ananasbiter

Eplebiter

Kjeks

Pretzelstenger

Små kakebiter

Tørkede aprikoser

Alt dette smaker utrolig godt å dyppe i flytende sjokolade. 

Ideer for variasjon i fontene:

Prøv å lage sjokoladetrøfler ved å rulle små kuler av frukt og dyppe dem i smeltet sjokolade.

Dryss med kakaopulver eller strøssel for ekstra smak.

Eksperimenter med forskjellige typer sjokolade, som karamellisert sjokolade eller sjokolade med nøtter for variasjon i smak.

Dyppe frukt i sjokolade 

Å dyppe frukt i sjokolade er en deilig og populær godbit som er enkel å lage hjemme eller servere ved spesielle anledninger. Den kombinerer den naturlige sødmen til frukt med den rike smaken av sjokolade. 

Server med et utvalg av frukt for dypping. Dypp frukt som er i sesong, som bringebær om sommeren eller epler om høsten, for en ekstra frisk smak.

Hvordan dyppe frukt i sjokolade:

1. Forbered frukt

Velg frukt av god kvalitet. Populære valg inkluderer blant annet jordbær, druer, bananskiver, epler, aprikoser og ananasbiter.

Vask og tørk fruktene grundig før du spiser dem.

2. Smelt sjokoladen

Smelt sjokolade av ditt valg (mørk, melk eller hvit) i et vannbad.

Vær nøye med å smelte sjokoladen på lav varme og rør ofte for å forhindre at den brenner. Du kan tilsette en liten mengde vegetabilsk olje for å oppnå en jevnere konsistens, hvis ønskelig.

3. Forbered matvarene

Legg fruktbitene på spyd, gafler eller tannpirkere for enkel håndtering og dypping.

4. Dypp frukten

Dypp hver fruktbit i den smeltede sjokoladen, og sørg for at sjokoladen dekker frukten jevnt.

Du kan la overflødig sjokolade dryppe av før du legger dem på et bakepapir eller et brett for å stivne.

5. Tilsett topping

Mens sjokoladen fortsatt er våt, kan du tilsette forskjellige toppinger som hakkede nøtter, strøssel, kokosflak eller knust kjeks for å gi fruktbitene ekstra smak og tekstur.

La de nylig dyppede fruktene stivne ved å plassere dem i kjøleskapet i omtrent 30 minutter, eller til sjokoladen har herdet.

6. Server

Når sjokoladen har stivnet, er fruktene klare til å bli servert. Du kan servere dem på et fat eller i små papirposer for en ekstra fin touch.

Bruk sjokoladefontene til andre typer fondue

Selv om det vanligste er å bruke sjokolade i fontenen, er det også mulig å eksperimentere med andre deilige og flytende alternativer som har lignende konsistens som sjokolade. 

For eksempel kan du bruke ost eller dipsaus i sjokoladefontenen for å legge til variasjon til din matopplevelse.

Dette kan du bruke i sjokoladefontenen, i tillegg til sjokolade

Ostesaus/Cheddarsaus

En kremet, ostebasert saus som er perfekt for å dyppe små biter av brød, kokte poteter eller grønnsaker som blomkål og brokkoli.

Kremost

En myk og kremet kremost med forskjellige smaker, for eksempel hvitløk og urter, kan være flott for å dyppe kjeks, små biter av kjøtt eller grønnsaker.

Karamellsaus

En deilig karamellsaus gir en søt og klissete smak som passer godt med epler, pærer eller pretzelbiter.

Nutella

Den kjente sjokolade-hasselnøtt-pålegget kan smeltes og brukes i sjokoladefontenen for en smakfull dyppingopplevelse sammen med jordbær, bananer og marshmallows.

Lønnesirup

Den søte og aromatiske lønnesirupen kan dyppe pannekakerbiter, pølsebiter eller frukt som epler og druer.

Ketchup

For en leken og uventet vri, kan du bruke ketchup i sjokoladefontenen og servere pommes frites, nuggets eller små sandwichbiter.

Barbecue-saus

En krydret og smaksrik barbecue-saus kan gi en pikant smak til små kjøttbiter eller grønnsaker som kyllingvinger eller paprikastrimler.

Kristine Margrethe Pinañez
Kristine Margrethe Pinañez

Kristine har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).