Hvordan bruke pastamaskin?
Smaken av hjemmelaget pasta er så mye bedre en pasta du kjøper i butikken.
I denne artikkelen får du vite hvordan bruke pastamaskin, hvordan lage hjemmelaget pasta og hvordan du kan lage egen pasta uten en pastamaskin.
Hvordan lage pasta?
Det er ganske enkelt å lage hjemmelaget pasta med en pastamaskin, det gir deg muligheten til å nyte fersk, hjemmelaget pasta blant annet i form av spagetti eller tagliatelle.
I de fleste pastamaskiner medfølger det også ulike oppskrifter på pasta så du kan variere hvordan du vil ha pastaen din.
Dette trenger du for å lage fersk pasta
Ingredienser:
-
Mel (hvetemel, tipo 00, glutenfritt mel, durumhvete eller sammalt hvetemel)
-
Egg eller vann
-
litt salt
Utstyr:
-
Pastamaskin
-
Rullende pinne (valgfritt)
Slik lager du egen pasta
En enkelt pastadeig-oppskrift består gjerne av:
-
250 g mel
-
1/2 ts salt
-
4 egg (2 egg og 2 eggeplommer)
Alternativt kan du bytte ut 2 eggeplommer med 1 dl vann og 1 ss olivenolje.
Slik kan du lage pasta med pastamaskin
Start med å lage pastadeigen ved å legge melet i en liten haug på kjøkkenbenken, ha i egg og eggeplommer og gjerne litt salt. Pisk dette sammen med en gaffel og bland forsiktig inn litt mel. Bruk fingrene og bland sammen til alt har samlet seg. Kna pastadeigen til den blir myk, smidig, varm og god.
Du kan også tilsette litt olivenolje for litt mer smak på pastaen. La gjerne deigen hvile i omtrent 30 minutter før du kjevler den eller kjører den igjennom pastamaskinen.
Slå på maskinen og mat deigen gjennom valsen.
Du kan gradvis redusere tykkelsen ved å justere pastamaskinens innstillinger. Fortsett å mate deigen gjennom maskinen til du har oppnådd ønsket tykkelse på pastaen.
Når du har oppnådd ønsket tykkelse, kan du klippe pastaen til ønsket form. Dette kan være fettuccine, tagliatelle, lasagneark eller andre former avhengig av pastamaskinens vedlegg eller dine preferanser.
Til slutt, la pastaen tørke i noen minutter for å unngå at den klistrer seg sammen, eller kok den umiddelbart i rikelig med saltet kokende vann til den er al dente (fast, men ikke overkokt).
Tiden for koking vil variere avhengig av pastatypen, men det tar vanligvis bare 3 til 4 minutter for fersk pasta.
Ikke tid til å lage deigen selv?
Det finnes helautomatiske pastamaskiner som kan blande, elte og forme deigen for deg! Eneste du trenger å gjøre er å ha i ingrediensene, resten gjør maskinen for deg.
Hvordan lage pasta uten pastamaskin?
Har du lyst til å forsøke å lage hjemmelaget pasta, men har ingen pastamaskin? Det er ikke noe problem, alt du trenger er litt muskelkraft, en god kjevle, mel og egg.
Bland sammen ingrediensene som nevnt over.
Når deigen har hvilt 30 minutter kan du dele pastadeigen i 4 deler og kjevle dem ut slik at de nesten blir gjennomsiktige.
Ønsker du å lage lasagne kan du dele deigen i pastaplater og la de lufttørke i omtrent et kvarter før du tilsetter dem i lasagnen.
Vil du ha for eksempel tagliatelle kan du drysse over mel mens du bretter pastaen over til seg selv som et rektangel. Deretter skjærer du pastaen i strimler, drysser over mel og løsner opp strimlene med fingrene.
Strimlene skal også lufttørke i 10 til 15 minutter før du koker de i ett minutt i fosskokende vann, gjerne saltet.
Bon appetit!