Pakkeliste fjelltur: 35 ting å pakke til fjellturen

Pakkeliste fjelltur: 35 ting å pakke til fjellturen

Publisert: 11.05.2023
Sist oppdatert: 11.05.2023
Lesetid: 8 min
Vi gir deg utstyrslisten over hva du bør ha med på fjellturen. Pakkelisten er kun veiledende, så velg hva du trenger å pakke med deg til fjellturen. I varmt vær behøver du kanskje ikke skiutstyr dersom det ikke er snø der du skal reise. I denne artikkelen får du en pakkeliste over det viktigste utstyret du bør ha med deg på fjellturen, foruten mat, vann og toalettpapir.

Velg fra pakkelisten, og pakk det som passer best til deg og din fjelltur-opplevelse, i tillegg til toalettsaker. Husk å sjekke værmeldingen før du legger ut på tur. Har du tenkt til å gå fra hytte til hytte bør du ha med en DNT-nøkkel. Den Norske Turistforening (DNT) gir deg tilgang til hytter i de større fjellområdene.

Tips: Reiser du med barn kan det være lurt å i tillegg ta med ullbuff, kosebamse, pute, dyne, jakke og bukse til barnet som isolerer godt. Og ull selvfølgelig.

1. Telt

Pakk med deg enten tarp eller telt til fjellturen. Det er mange telt å velge i mellom, så det lønner seg å se etter telt som passer til årstiden du skal reise til fjellet. Om sommeren kan du gjerne velge et kuppeltelt som er lett, tåler en del vær og vind, mulighet til å slå opp uten teltplugger. Eventuelt kan du heller velge å pakke med deg en tarp. Den gir deg en følelse av frihet siden du sover tett på naturen og samtidig kan du bruk den som hengekøye.

2. Sitteunderlag

Ta alltid med et sitteunderlag så får du isolasjon mot kalde og fuktige underlag.

3. Turstol

En turstol er ideelt for camping, mange er lette å pakke med seg i sekken. Det kan være lurt å ha med en god stol slik at du sitter godt når du skal nyte middagsmåltidet på fjellet under klar himmel.

4. Liggeunderlag

Liggeunderlag er nødvendig for at du skal få en god søvn når du overnatter i fjellet.

Velg et solid liggeunderlag, det gir best nattesøvn.

5. Sovepose

Velg en sovepose som er litt varmere enn temperaturen du skal sove i, selv på sommeren. Soveposene kommer i forskjellige stiler, temperaturgprader, størrelser og fyllmateriale. En god sovepose skal holde deg varm og komfortabel om natten, selv om temperaturen faller.

6. Sekk

Valg av sekk er ikke alltid lett, derfor er det viktig å tenke på hva du skal ha sekken til, hvor mye plass du trenger og i hvilket vær du skal benytte deg av den. Når du skal på fjelltur er det lurt å velge en sekk som rommer utstyret du trenger å ha med deg til fjellturen, er vanntett og har mange lommer.

7. Termos

Termos er ypperlige til å holde mat og drikke varmt over lang tid. Du kan for eksempel koke kaffe med kokesystemet og helle over på termosen, eller du kan ha med deg pølser i termosen som du kan spise med en gang du kommer frem til leirplassen. Da slipper du å vente så lenge på å tilberede middag, noe som kan være behagelig dersom du har brukt en del tid på å gå og er sliten.

8. Drikkeflaske

Ta med en drikkeflaske eller et drikkesystem med god åpning så kan du fylle på vann uansett hvor du er.

9. Vannrenser

Det er viktig å ha med seg en god vannrenser på fjellturen. Du vet ikke om vannet du får tak i er rent nok til å kunne drikkes uten å bli syk. Det finnes flere smarte løsninger og mange produkter å velge i mellom.

Du kan også benytte deg av vannrensetabletter, men det anbefales at du går til innkjøp av en god vannrenser. Noen er utviklet slik at du kan drikke rett fra kilden uten å bekymre deg for å få i deg urent vann.

10. Turmat

Det er mye god mat du kan lage ute i naturen, men dersom du er litt tom for ideer og er kjempe sulten og trenger mat litt kjapt kan frysetørret turmat være en smart (nød)løsning.

11. Kokesystem

Det er mange ulike typer kokesystemer, enkelte er også multifunksjonelle. Velg smart, trenger du ikke mye utstyr skal du heller ikke pakke det med i sekken.

12. Gassboks

For å lage mat ute i det fri trenger du en gassbrenner. Du kan velge gassbrenner etter årstid, det er noen som fungerer bedre enn andre om vinteren for eksempel. Butan vil ikke brenne like godt under -0,5 grader. Isobutan holder helt ned til -11,7℃ mens propan fungerer helt ned til -42℃.

13. Kniv

En liten kniv er lurt å ha med på fjellturen. Det er mange å velge mellom som blant annet: spikkekniv, foldekniv, slirekniv, jaktkniv, speiderkniv, soppkniv og samekniv. Et tips er å velge en god kniv med en viss tyngde og bladlengde.

14. Powerbank

Powerbank eller en lader med solcelleløsning er smart å pakke med seg på fjellturen. Invester i en powerbank som kan brukes på tur uansett vær; både vinter og sommer. Husk at du bør ha nok strøm til å kunne ringe nødhjelp i tilfelle det skulle oppstå en nødsituasjon.

15. Fyrstikker/ lighter

Fyrstikker eller lighter er lurt å ha med på tur, du trenger den til bål og gassbrenner. Det kan være lurt å kjøpe fyrstikker som tåler litt mer enn de vanlige små du finner i dagligvarehandelen. Blåser det mye kan det bli vanskelig å få til ild – selv med en lighter.

16. Førstehjelpsskrin

Førstehjelpssettet må tilpasses etter behov og aktivitet. Skal du ut på en krevende fjelltur kan det være lurt å ta med blant annet brannsalve, øyedusj eller sårkompresser med spesielle egenskaper.

17. Personlig nødpeilesender

Ta med deg en personlig nødpeilesender/ PLB (Personal Locator Beacon). Den vil virke selv om det ikke er dekning på vanlig mobiltelefon. En PLB gir deg økt sikkerhet dersom du trenger å kontakte noen ved en eventuell nødssituasjon.

18. Turlampe

En turlampe er smart å ta med på fjellturen. Da får du lyst opp litt i mørket på tur, det er ikke alle steder eller tider det er lov å tenne bål og da kan en turlampe være lurt å ha.

19. Håndkle

Et håndkle er alltid lurt å pakke med, velg gjerne et lett og hurtigtørkende håndkle som tar liten plass i sekken.

20. Solbriller

Husk solbriller til fjellturen. solbriller beskytter ekstra godt mot UV-stråler og dersom det er en del snø på fjellet vil solbrillene kunne beskytte øynene dine mot reflekterende lys.

21. Hodeplagg

En lue eller caps bør du pakke med deg i sekken. Luen regulerer kroppstemperaturen og kan beskytte hodet mot kulde og vind, mens capsen beskytter mot veldig varm sol.

22. Varm genser

Ullgenser: Ull er en av de beste materialene for å holde deg varm på fjellet, og en ullgenser er en klassisk og pålitelig valg. Ull er pustende og isolerer godt, selv om det blir vått.

Fleecegenser: En fleecegenser gir deg mye varme for lite vekt. Fleece er også enkelt å tørke og vasker godt, noe som gjør det til et praktisk alternativ.

23. Ullundertøy

Ull har fantastiske egenskaper og kan holde deg varm når det er kaldt og avkjøler deg når det er varmt. Ull absorberer fuktigheten bort fra kroppen og kan brukes lenge, før du må vaske det. Ull trenger som regel kun lufting. En T-skjorte i ull er et smart valg å ta med i sekken når du skal på fjelltur.

24. Bukse

Pakk med en god turbukse som gir deg god bevegelsesfrihet, er vanntett og pustende. Velg bukse etter værforholdene på fjellet.

25. Jakke

En dunjakke er en ekstremt varm og lett jakke som er perfekt for kalde vinterdager på fjellet. Dun er en fantastisk isolator og fanger luft i fjærene, noe som gjør at du holder varmen selv på de kaldeste dagene.

En softshell-jakke er en annen type jakke som kan være en god erstatning for en genser. Den er vanligvis laget av et fleksibelt, pustende materiale som gir deg god bevegelsesfrihet, samtidig som den holder deg varm og beskytter deg mot vinden.

26. Fjellsko

Gode sko er viktig for en god turopplevelse! Du kan bruke lave fjellsko, men dersom du trenger ekstra støtte rundt ankelen anbefales det fjellstøvler.

27. Tau

Tau er nyttig utstyr å ha med, så pakk det ned i sekken. Du kan bruke det til blant annet å henge opp tarpen, stabilisere teltet eller som en tørkesnor.

28. Hansker

Gode hansker er viktig på tur for å beskytte hendene mot kulde og vind, samtidig som de gir god grep og bevegelsesfrihet.

29. Myggmiddel

Myggmiddel er viktig på sommerturer for å beskytte mot mygg og andre insekter som kan være plagsomme og til og med farlige.

30. Solkrem

Solkrem beskytter huden mot solens skadelige stråler og reduserer risikoen for solbrenthet og hudskader.

31. Kart & kompass

Det er lurt å pakke med et kompass. Dersom telefonen går tom for strøm eller du oppholder deg i et område med lite dekning er det lurt å ha med kart og kompass.

32. Hodelykt/ lommelykt

En hodelykt eller lommelykt er et viktig verktøy på en fjelltur, spesielt når man beveger seg i mørket eller når det er lite lys. En hodelykt gir hendene frie til å bruke annet utstyr som kart eller kompass, mens en lommelykt kan være mer fleksibel og kan være lettere å bære med seg.

Det er flere faktorer man bør vurdere når man velger en hodelykt eller lommelykt, som lysstyrke, batteritid, vekt og vanntetthet. Det kan også være lurt å velge en hodelykt eller lommelykt med flere lysinnstillinger, slik at man kan justere lysstyrken etter behov.

33. Kamera

Ta vare på hverdagsøyeblikkene med et godt kamera til teltturen. Velg gjerne et som kan levere god kvalitet på naturbildene dine og som samtidig kan ta gode bilder av solnedgang samt familie og venner.

Vurderer du å kjøpe en ny mobiltelefon? Da kan du kjøpe deg en bedre telefon med et godt kamera isteden for å kjøpe et dyrt speilreflekskamera eller et systemkamera for eksempel.

34. Pakkeposer

Pakk tingene dine med vanntette og solide pakkeposer heller pakkesekker så vet du at tingene dine holdes tørt. Til mobiltelefonen kan det være lurt med en vanntett pakkepose med vindu.

Du kan få pakkeposer i mange størrelser, fasonger og farger. De er ypperlige og hjelper deg med å holde orden.

35. Fiskestang

Fisking hører ofte med på teltturer. Hva er vel bedre enn å kunne tilberede fersk fisk du har fanget selv. Hiv fisken i panna, skru på gassbeholderen og nyt livet ute i villmarken. Det er flere steder i Norge du kan få tak i ørret, røye og abbor.

Valg av fiskestang og fiskeutstyr avhenger av ferdighetsnivå og hvor du ferdes; hvilket farvann du skal fiske i.

Kristine Margrethe Pinañez
Kristine Margrethe Pinañez

Kristine har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).