Hva er folat? Og mangel på folat i kroppen?
Kroppen vår kan ikke produsere folat selv og må derfor få tilført vitaminet gjennom kosten eller ved å ta kosttilskudd.
Mange nordmenn, spesielt kvinner, har et inntak lavere inntak av B-vitaminet folat, også kjent som folsyre, folinsyre og vitamin B9, enn de anbefalte nivåene.
Det er viktig å sikre tilstrekkelig inntak av folat siden det er knyttet til en reduksjon i risikoen for nevralrørsdefekter hos ufødte barn.
Hva er folat og folsyre?
Folat, også kjent som vitamin B9 eller folsyre (i syntetisk form), er en vannløselig B-vitamin som spiller en viktig rolle i en rekke biologiske prosesser i kroppen, inkludert vitamin b12.
Folat (folsyre) er i likhet med B12 nødvendig for blant annet celledeling. Det er essensielt for DNA-syntese, celledeling og produksjonen av røde blodlegemer.
Folat og vitamin b12 er også avgjørende for riktig utvikling av fostre under graviditet.
Så mye folat bør du ta daglig
-
Barn 6-11 måneder: 50 ug
-
Barn 1-2 år: 60 ug
-
Barn 2-5 år: 80 ug
-
Barn 6-9 år: 130 ug
-
Barn 9-13 år: 200 ug
-
Ungdom fra 14 år og voksne: 300 ug
-
Gravide, de som planlegger graviditet og ammende: 400 µg
Hvor mye folat skal gravide ta?
Gravide bør ta kosttilskudd som inneholder folat eller folsyre. Gravide og ammende har et ekstra behov for folat og bør minst få i seg 400 til 500 mikrogram folat per dag.
Det er viktig å ta folat/ folsyre de første tre månedene, helst bør du begynne å ta 0,4 milligram folat daglig en måned før graviditet og i 3 måneder i første delen av svangerskapet.
Hvorfor ta folsyre?
Fosterutvikling er en av de mest fremtredende grunnene til å sørge for at du får tilstrekkelig folsyre. En annen viktig grunn til å vurdere folsyretilskudd er forebygging av anemi.
Folsyre spiller en vesentlig rolle i produksjonen av røde blodlegemer. Mangel på dette vitaminet kan føre til anemi, en tilstand der kroppen har for få røde blodlegemer. Ved å ta folsyre kan du bidra til å forebygge anemi og opprettholde sunne blodverdier.
Folsyre er også knyttet til hjertehelse. Dette næringsstoffet hjelper til med å senke nivåene av homocystein i blodet. Høye nivåer av homocystein har blitt assosiert med økt risiko for hjertesykdom, spesielt blodpropp. Derfor kan tilstrekkelig inntak av folsyre bidra til å opprettholde en sunn hjertehelse.
Folsyre spiller en mulig rolle i mental helse. Noen studier har indikert en sammenheng mellom folatmangel og depresjon. Å ta folsyre kan være til hjelp for å opprettholde god mental helse.
Videre er det også antydet at tilstrekkelig inntak av folsyre kan bidra til å redusere risikoen for visse kreftformer, spesielt tarmkreft.
Hos eldre, personer som lider av alkoholmisbruk, har cøliaki, crohns sykdom eller har et ensidig kosthold som er lite variert kan supplere med kosttilskudd av folat.
Derfor er folat viktig for gravide og ammende
For å sikre normal fosterutvikling er folsyre viktig siden mangel på folat kan føre til mangelfull utvikling av hjernen og ryggmargsbrokk hos fosteret.
For å forebygge slike problemer, anbefaler norske helsemyndigheter kvinner som planlegger å bli gravid eller allerede er gravide å ta daglige tilskudd med folsyre.
Det optimale tidspunktet for å begynne å ta disse tilskuddene er så snart man slutter med prevensjon, eller helst minst én måned før man prøver å bli gravid.
Videre anbefales det å fortsette med daglige folsyretilskudd i de første månedene av graviditeten.
For mye folsyre?
Et høyt inntak av folat vil sjelden gi akutte bivirkninger, selv om det er anbefalt å ikke få i seg mer enn 800 - 1000 mikrogram daglig, er det lite som tyder på at det er skadelig.
Men tar du 1 mg folsyre daglig over lang tid kan det bli vanskeligere å oppdage mangel på vitamin b12 og i værste fall kan det føre til nevrologiske skader.
Mangel på folat
Folsyre mangel fører til mindre dannelse og modning av celler i kroppen, dannelse og reperasjon av DNA reduseres.
Folatmangel kan føre til anemi (blodmangel). Du vil kunne oppleve forstyrrelser i mange og tarm samt at slimhinner vil bli såre og tørre.
Hos gravide vil mangel på folsyre medføre en høyere risiko for misdannelser som nevralrørsdefekter og øker risikoen for ryggmargsbrokk hos spedbarn.
Folsyre mangel: symptomer
En forenklet liste over symptomer på folsyremangel:
-
Tretthet og svakhet.
-
Blekhet i huden.
-
Munnsår eller sår i munnen.
-
Røde og hovne tunger (glossitt).
-
Nedsatt appetitt og vekttap.
-
Fordøyelsesproblemer.
-
Nummenhet eller prikking i ekstremiteter.
-
Irritabilitet og humørsvingninger.
-
Konsentrasjonsvansker.
-
Anemi (lavt antall røde blodceller), som kan forårsake symptomer som kortpustethet og svimmelhet.
Merk at folsyremangel kan variere i alvorlighetsgrad, og noen mennesker kan oppleve bare noen av disse symptomene.
Hvis du mistenker at du har folsyremangel, er det viktig å konsultere med en lege for riktig diagnose og behandling.