Hvordan kle seg til langrenn?

Hvordan kle seg til langrenn?

Publisert: 01.09.2023
Lesetid: 4 min
Ut på tur, aldri sur – med riktige skiklær! For når du skal ut i løypa er det viktig å kle deg i ulike lag. Her får du vite alt om skiklær.

Skiklærne dine spiller en nøkkelrolle på langrennsturen, da de kan være forskjellen mellom glede og frustrasjon ute i løypene.

Tenk trelags-prinsippet der du begynner med ull innerst mot huden, deretter kan du velge litt tykkere varianter i ull eller fleece og tilslutt en anorakk, skalljakke eller en tynn dunjakke. Husk å tilpass klærne dine etter værforholdene og ta gjerne med en ekstra dunjakke eller genser til turen din samt votter, luer og vanter.

Velg vindtett yttertøy som puster

Når du forbereder deg for en skitur, er det avgjørende å ta hensyn til flere faktorer som vil påvirke både komforten og sikkerheten din under aktiviteten.

Det aller første du bør vurdere er været og temperaturen for skidagen. Dette danner grunnlaget for hvilke klær som vil være mest hensiktsmessige å kle seg i på skituren din. På kalde dager vil du definitivt ønske deg mer isolasjon og beskyttelse, mens varmere dager krever lettere og mer pustende klær.

Husk lag-på-lag

Et viktig prinsipp å huske på er lag-på-lag. Ved å ha flere lag med klær kan du enkelt tilpasse deg endrede værforhold og din egen kroppstemperatur mens du er ute i løypene.

Klærnes pusteevne og fukttransport er også nøkkelfaktorer når du skal kle deg til langrenn. Velg klær laget av materialer som effektivt transporterer bort fuktighet fra kroppen, noe som forhindrer overoppheting og holder deg tørr selv under intens fysisk aktivitet.

Klærne barna bør ha på langrenns-turer

Prinsippet med å kle seg i lag er relevant for en rekke vinteraktiviteter utendørs, enten det er langrenn, skøyting, aking eller alpint. Når det gjelder barn som skal være aktive, er det en god idé å benytte seg av flere tynne lag, slik at de fortsatt kan nyte full bevegelsesfrihet.

Når du skal legge ut på en skitur, er det klokt å velge yttertøy som gir god pusteevne og samtidig beskytter mot vær og vind. Avhengig av hvor aktivt barnet ditt er, kan det være fornuftig å velge en skalljakke og -bukse til det ytterste laget, med en tykkere fleecegenser som mellomlag.

Dette er ofte å foretrekke fremfor de tykke parkdressene. For å forhindre vannblemmer, anbefales det å ha på en tynn, tettsittende sokk innerst, etterfulgt av en litt tykkere ullsokk utenpå. For å beskytte hals, kinn og panne, kan en buff eller balaclava være en god løsning.

Dersom du har planer om en hyttepause underveis, er det viktig å pakke med litt ekstra klær. Husk å ta med flere ullsokker, votter, en ekstra buff, en ulltrøye og ulike hodeplagg som lue, balaclava eller pannebånd. Disse kan bidra til å holde barnet ditt varmt og komfortabelt under stoppene.

Å være forberedt med ekstra klær vil sikre at turen forblir en hyggelig opplevelse, selv om temperaturen skulle endre seg eller det oppstår uventede situasjoner.

Slik kler du deg til langrenns-turen din

Å kle seg riktig for langrenn er viktig for å sikre komfort og ytelse i løpet av aktiviteten. Husk at værforholdene kan variere, så det er viktig å være forberedt på skiftende vær og temperaturer når du kler deg for langrenn. Flere lag gjør det lettere for deg å regulere temperaturen.

1. Lag-på-lag-prinsippet

Bruk lag med klær som du enkelt kan ta av eller på, avhengig av temperaturen og intensiteten på treningen.

2. Innerste lag

Bruk en tynn, fukttransporterende og pustende undertøysgenser og langrennsbukse. Dette laget skal hjelpe med å holde huden tørr ved å flytte fuktighet bort fra kroppen. En tynn ullgenser eller ullstillongs innerst er en god start.

3. Mellomlag

En tynn mellomlagsgenser eller fleecegenser gir isolasjon og hjelper med å fange opp kroppsvarmen. Velg en genser som er varm, men samtidig pustende.

4. Ytterlag

En vindtett og vanntett langrennsjakke og bukse er viktig for å beskytte mot vind og nedbør. Sørg for at jakken og buksene har ventilasjonsmuligheter for å slippe ut overskuddsvarme under mer intensiv trening.

5. Hodet og hendene

Bruk en tynn lue som beskytter ørene og holder hodet varmt. Hansker eller votter som gir god bevegelsesfrihet og beskytter mot kulde og vind er også viktig. Særlig om det skulle bli veldig kaldt på skituren din.

6. Fottøy

Bruk langrennssko som passer godt og gir god støtte til ankelen. Varme og pustende sokker er også viktig.

7. Briller eller solbriller

Beskytt øynene mot sterkt sollys og reflekterende snø. Velg solbriller med god UV-beskyttelse.

8. Smøring

Hvis du bruker smørbare ski, sørg for å ha med nødvendig smøring og utstyr for å tilpasse skiene til føret.

9. Tilpass klær etter værforholdene

Juster lagene etter værforholdene. Ved kaldt vær kan du legge til flere lag, mens du ved mildere vær kan fjerne lag for å unngå å overopphetes.

10. Test og tilpass

Det beste er å prøve ulike klær og kombinasjoner før du drar ut på lengre turer. Dette vil hjelpe deg med å finne ut hva som fungerer best for deg.

Kristine Margrethe Pinañez
Kristine Margrethe Pinañez

Kristine har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).